kwietnia 26, 2019

GOTUJ Z RODZINKĄ.PL + PRZEPIS NA JESIENNY GULASZ

Jak wiecie bardzo lubię gotowanie. Uwielbiam wymyślać nowe przepisy, modyfikować te już znane i próbować swoich sił w kuchni. Odkąd urodził się Leon nie mam już tyle czasu, by spędzać na gotowaniu kilka godzin dziennie, więc gdy w oko wpadła mi książka kucharka Gotuj z Rodzinką.pl uznałam, że na pewno są tam przepisy dość proste i niewymagające, a przy tym smaczne. Już przy pierwszym przejrzeniu zawartości dostrzegłam, że wszystko jest ciekawie podzielone na kategorie, jednak wolałabym po prostu ogólny spis treści. Mimo to nie ma co narzekać, bo całość jest podzielona logicznie i przejrzyście.

Podoba mi się, że mamy z góry określony czas potrzebny do ugotowania danej potrawy i skalę trudności. Niby można to znaleźć w większości książek kucharskich, które widziałam, jednak osobiście zwykle przeszukuję internet i po prostu nie mam z nimi styczności. To jedna z moich pierwszych i spodobało mi się bardzo korzystanie z niej. Myślę, że teraz z całą pewnością w moim domu pojawi się ich więcej. Gotuj z Rodzinką.pl przetarła szlak. Jest to dobra pozycja nawet na początek przygody z gotowaniem, bo można znaleźć tu naprawdę proste dania, których jednak nie robi się na co dzień i nie są czymś bardzo popularnym. 

Uznałam, że zanim polecę Wam tę książkę najpierw przetestuję z niej co nieco i wybrałam gulasz. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała trochę przepisu, jednak potrawa wyszła naprawdę smaczna mimo obecności papryki, której zwyczajnie nie lubię. Cały gar zniknął w jeden obiad, więc to powinna być wystarczająca rekomendacja. Zanim pobiegniecie do sklepu i kupicie tę książkę kucharską... Spróbujcie sami ugotować owy gulasz. Jest to trochę wymagająca pod względem przygotowań potrawa i pewnie nieodpowiednia na te temperatury i porę roku, jednak ponoć zbliża się ochłodzenie, więc to dobra okazja.

SKŁADNIKI:
  • 1kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka lub pręga)
  • 3 średnie marchwie 
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona)
  • 2 słodkie papryki
  • 6-8 suszonych grzybów (mogą być świeże, najlepiej prawdziwki)
  • 150g masła
  • 1 łyżka mąki
  • odrobina oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia tajska
  • opakowanie passaty (przecier pomidorowy)
  • 0,5l bulionu
WYKONANIE:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy całość w otwartym szybkowarze Fissler (ja robiłam normalnie w głębokiej patelni) na odrobinie oliwy z masłem. Dokładamy cebulkę i grzyby, pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę i słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe, odrobinę świeżej taskiej bazylii. Mieszamy. Wszystko zalewamy bulionem, tak by delikatnie przykrył całość w szybkowarze. Gotujemy pod ciśnieniem do 30 minut (tyle wystarczy w szybkowarze Fissler, by mięso było idealnie miękkie). Następnie rozszczelniamy naczynie (uważajmy, by nie poparzyć się gorącą parą!). Dodajemy passatę i doprawiamy gulasz do smaku. Całość gotujemy około 5 minut na otwartym ogniu i mieszamy.

Jeśli ktoś lubi, może zagęścić gulasz zasmażką - pamiętajmy, by wówczas dodać dodatkowe 5 minut na gotowanie. Niektórzy zagęszczają to danie po prostu śmietaną. Obie porcje dodają potrawie... kalorii. 

Gotowy gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną, ziemniakami (także kopytkami) lub pieczywem.

Oczywiście nie ma co ukrywać, że na okładce wielkimi literami powinno być napisane UWAGA, LOKOWANIE PRODUKTU, jednak w niczym to nie przeszkadza. Można zastąpić tamte produkty jakimiś innymi i w niczym to nie przeszkadza. A jeśli jeszcze Was nie przekonałam... To jest tutaj przepis na najpyszniejsze naleśniki, jakie jadłam w życiu.

★★★★★★★★☆☆

804 // Gotuj z Rodzinką.pl. Tydzień w Boskiej kuchni // praca zbiorowa // 2017 // 268 stron // Wydawnictwo Dream Books // 39,90 zł

Za książkę bardzo dziękuję portalowi jakkupowac.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co u Ciebie?

Copyright © Nasze życie ♥ , Blogger