września 16, 2018

EKSPRESOWY PIECZONY SCHAB W PLASTRACH

Kiedy godzinę przed powrotem chłopa z pracy dowiadujesz się, że na obiad ma być schab i nikt tego schabu za Ciebie nie zrobi... Można się zdenerwować. Szczególnie wtedy, gdy nie lubi się standardowych kotletów schabowych w panierce. Po raz kolejny pomogła mi improwizacja i szybko okazało się, że tego typu mięso będzie jednym z moich ulubionych. Najbardziej lubię potrawy mięsne na słodko i niespodziewanie okazało się, że ten schab idealnie wpasowuje się w moje preferencje. Przyrządza się go ekspresowo, piecze się godzinę, a smakuje naprawdę wyśmienicie. 

Składniki:
  • pięć plastrów schabu
  • dwie, trzy łyżki majonezu
  • trzy, cztery łyżki keczupu
  • cebula
  • pieprz
  • słodka papryka
  • sól
  • olej
Przygotowanie: 
  • W miseczce wymieszać keczup z majonezem i przyprawić solą i bogato pieprzem.
  • Cebulę skroić w półplastry i podsmażyć ją na łyżce oleju.
  • W schab z obu stron wetrzeć słodką paprykę. 
  • Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko keczupem z majonezem i ułożyć na dnie tyle plastrów schabu, ile się zmieści.
  • Na mięsie z góry wysmarować ponownie warstwę sosu i wyłożyć cebulę.
  • Jeśli naczynie jest małe i mięso nie zmieściło się na dnie, ułożyć następną warstwę schabu i ponownie wysmarować górę sosem i wyłożyć cebulą. 
  • Piec w 190 stopniach przez godzinę (lub dłużej, gdy mięso jest grubsze niż centymetr). 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Co u Ciebie?

Copyright © Nasze życie ♥ , Blogger