sierpnia 16, 2018

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM, RYŻEM I MIŁOŚCIĄ

Zwykle nie planuję, co zrobić na obiad, tylko zaglądam do lodówki i myślę na bieżąco. Tym razem jednak dostałam rozkaz z góry: ma być papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, jak ta od babci. Myślę sobie okej. Tylko skąd ja mam wiedzieć, chłopie mój, jaką ci babcia dwanaście lat temu paprykę dawała? Już miałam ręce załamać, ale pojechał do pracy, a ja postanowiłam sprostać zadaniu. Wyciągnęłam z lodówki te papryki, kupione specjalnie do faszerowania, nie ruszać. Z zamrażarki mięso mielone, które uparcie nie chciało się rozmrozić i zaczęłam dumać. Wczuwanie się w rolę gotującej starszej pani niezbyt dobrze mi wychodziło, także poszłam na żywioł. Zadanie spełnione, chłop zadowolony, papryka 10/10.

Składniki: 
  • papryka czerwona (w moim przypadku sztuk cztery, ale farszu sporo zostało, także i sześć może być)
  • mięso mielone (pół kilo)
  • ryż biały (półtora woreczka)
  • cebula (jedna, mała)
  • przecier pomidorowy (kilka łyżek, w moim przypadku trzy spore)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bazylia suszona (ewentualnie zioła prowansalskie)
  • ser żółty 
  • olej
Przygotowanie:
  • Papryki dokładnie umyć i wytrzeć. 
  • Odciąć górną część papryki, wydrążyć ją usuwając nasionka i wszystko, co zajmuje w środku miejsce. Nie wyrzucać czapeczek!
  • Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (można dodać też czosnek, ale chłop nienawidzi, dlatego nie ma w przepisie). Dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć. W międzyczasie ugotować ryż. 
  • Do mięsa dodać sól, pieprz, paprykę słodką oraz sporą ilość bazylii/ziół. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego i chwilkę jeszcze pomieszać. 
  • Zdjąć patelnię z ognia i dodać ryż. Wymieszać.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni.
  • Farsz nakładać obficie do wydrążonych papryk, ugniatając, by więcej weszło. 
  • Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim pionowo papryki. 
  • Farsz posypać serem żółtym - ilość zależna od upodobań, u nas sporo - i przykryć papryki czapeczkami. 
  • Piec około 30-35 minut.

2 komentarze:

  1. Ale mam teraz ochotę na taką paprykę! Chyba zrobię w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno dobre - ja papryki nie lubię, także się nie wypowiem ;p

      Usuń

Co u Ciebie?

Copyright © Nasze życie ♥ , Blogger