Kiedy godzinę przed powrotem chłopa z pracy dowiadujesz się, że na obiad ma być schab i nikt tego schabu za Ciebie nie zrobi... Można się zdenerwować. Szczególnie wtedy, gdy nie lubi się standardowych kotletów schabowych w panierce. Po raz kolejny pomogła mi improwizacja i szybko okazało się, że tego typu mięso będzie jednym z moich ulubionych. Najbardziej lubię potrawy mięsne na słodko i niespodziewanie okazało się, że ten schab idealnie wpasowuje się w moje preferencje. Przyrządza się go ekspresowo, piecze się godzinę, a smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- pięć plastrów schabu
- dwie, trzy łyżki majonezu
- trzy, cztery łyżki keczupu
- cebula
- pieprz
- słodka papryka
- sól
- olej
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać keczup z majonezem i przyprawić solą i bogato pieprzem.
- Cebulę skroić w półplastry i podsmażyć ją na łyżce oleju.
- W schab z obu stron wetrzeć słodką paprykę.
- Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko keczupem z majonezem i ułożyć na dnie tyle plastrów schabu, ile się zmieści.
- Na mięsie z góry wysmarować ponownie warstwę sosu i wyłożyć cebulę.
- Jeśli naczynie jest małe i mięso nie zmieściło się na dnie, ułożyć następną warstwę schabu i ponownie wysmarować górę sosem i wyłożyć cebulą.
- Piec w 190 stopniach przez godzinę (lub dłużej, gdy mięso jest grubsze niż centymetr).
Jak to w życiu czyli ogólnie raz się wiedzie dobrze nieraz bywa nie fortunnie
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super. Prosty i łatwy do przygotowania. Jest 3 maj .Święto i kilku gości, nijak było by odpoczywać ... Ślicznie Dziękuję pozdrawiam Rafał ( kucharz)
OdpowiedzUsuńZrobiłam szybki obiad i b.smaczne-polecam.
OdpowiedzUsuńRobiłam ♥️ i zrobię ponownie. Smakuje każdemu z domowników ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobre przepisy.
OdpowiedzUsuńNaczynie zamknąć?
OdpowiedzUsuńNie :)
Usuń